Πληροφορίες για τα Όνειρα

Ένα όνειρο είναι μια διαδοχή από εικόνες, ήχους ή συναισθήματα που παράγει ο εγκέφαλός μας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το περιεχόμενο και ο σκοπός των ονείρων δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αν και έχει αναπτυχθεί ο σχετικός προβληματισμός και το ενδιαφέρον σε όλη την καταγεγραμμένη ιστορία. Η επιστημονική μελέτη των ονείρων είναι γνωστή ως Ονειρολογία. Η τεχνολογία για τη μελέτη των ονείρων έχει αναπτυχθεί εδώ και μερικές δεκαετίες.


Η πολιτιστική σημασία του ονείρου

Το όνειρο του Ιακώβ με τη σκάλα των αγγέλων
Το όνειρο του Ιακώβ με τη σκάλα των αγγέλων

Σε όλη την ιστορία, οι άνθρωποι αναζήτησαν νόημα στα όνειρα ή και προβλέψεις του μέλλοντος μέσω των ονείρων. Τα όνειρα έχουν περιγραφεί ιατρικά ως απάντηση σε νευρωνικές διεργασίες κατά τη διάρκεια του ύπνου, ψυχολογικά ως αντανακλάσεις του υποσυνείδητου, πνευματικά σαν μηνύματα από τους θεούς, τους νεκρούς, προβλέψεις για το μέλλον ή από την ψυχή μας, ενώ για το συμβολισμό είναι η γλώσσα της ψυχής. Πολλοί πολιτισμοί ανέπτυξαν την ερμηνεία των ονείρων, με την πρόθεση να καλλιεργούν τα όνειρα που ήταν προφητικά ή περιείχαν μηνύματα από το θείο.


Ο Ιουδαϊσμός έχει μια παραδοσιακή τελετή που ονομάζεται “Hatavat Halom”, που στην κυριολεξία σημαίνει να αποδώσουμε μια καλή ερμηνεία στο όνειρο. Μέσω αυτής της ιεροτελεστίας τα ενοχλητικά όνειρα μπορούν να μετατραπούν και να δώσουν μία θετική ερμηνεία από έναν ραβίνο ή μια ομάδα ραβίνων.

36 comments on “Πληροφορίες για τα Όνειρα

  1. Σήμερα το βράδυ είχα δει ένα παράξενο όνειρο. Είδα και καλά πως πήγαινα στο φροντιστήριο αγγλικών μου μαζί με τον πατέρα μου. Τον είχα προειδοποιήσει να μην κάνει κάτι περίεργο γιατί στα αγγλικά είναι μία που είμαι καψούρης μαζί της και δεν ήθελα να κάνει κάτι που να την ενοχλήσει. Στην πορεία προς τον πρώτο όροφο την είδα και ανέβαινε πάνω μαζί μας , μάλιστα μας προσπέρασε λογικά για να κάνει κάποια δουλειά. Όταν ανεβήκαμε πάνω, οι υπάλληλοι από το φροντιστήριο αντιμετώπιζαν ένα άκρως ηλίθιο πρόβλημα σχετικά με ένα ηλεκτρικό παιχνίδι από ότι πρόλαβα να δω και ο πατέρας μου προσφέρθηκε να βοηθήσει. Στη συνέχεια είδα αυτήν να κοιτάει τον πατέρα μου. Τι να σημαίνει αυτό ? Γιατί εγώ σκέφτηκα μήπως αυτή άκουσε τι έλεγα εγώ στον πατέρα μου και είπε να με κάνει να ζηλέψω αν και δεν ξέρω αν είναι αυτό. Παρακαλώ απαντήστε μου.

  2. Είδα στο όνειρο ότι εκαιγα κουβέρτες με το τσιγάρο σε διαφορα σπίτια συγγενών και φίλων και η σύζυγός μου γελούσε πάρα πολύ. Τι σημαίνει αυτό;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*