Ερμηνεία ονείρων

Τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς (όπως και στα Ασκληπιεία που υπήρχαν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς του Ασκληπιού), καθώς και για καθοδήγηση ή τη Θεία έμπνευση. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν τα οράματα ως ιεροτελεστία της μετάβασης, μαζί με τη νηστεία και την προσευχή, μέχρι να λάβουν από ένα όνειρο τις κατευθυντήριες γραμμές, για να τις μοιραστούν τελικά από κοινού με την υπόλοιπη φυλή.


Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung προσδιορίζουν τα όνειρα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού. Επίσης, ισχυρίζονται από κοινού ότι το ασυνείδητο είναι η κυρίαρχη δύναμη του ονείρου και στα όνειρα μεταφέρει τη δική του ψυχικής δραστηριότητας για την αντιληπτική ικανότητα. Ενώ ο Φρόιντ εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει ενεργός λογοκρισία στο ασυνείδητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι η περίεργη ποιότητα του ονείρου είναι μια αποτελεσματική γλώσσα, συγκρίσιμη με την ποίηση και μοναδική για να αποκαλύψει το βαθύτερο νόημα.


Ο Fritz Perls παρουσίασε τη θεωρία του για τα όνειρα ως τμήμα της ολιστικής φύσης της θεραπείας Gestalt. Τα όνειρα θεωρούνται ως προβολές των τμημάτων του εαυτού που έχουν αγνοηθεί, απορριφθεί, ή καταργηθεί. Ο Γιουνγκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει κάθε πρόσωπο στο όνειρο που αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ονειροπόλου, την οποία χαρακτήρισε ως την υποκειμενική προσέγγιση για τα όνειρα. Ο Perls επεκτείνει αυτή την άποψη και λέει ότι ακόμη και άψυχα αντικείμενα στο όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύουν πτυχές του ονειροπόλου. Ο ονειροπόλος μπορεί επομένως να κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο στο όνειρο και να το περιγράψει, προκειμένου να κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου που αντιστοιχεί με την προσωπικότητα του ονειροπόλου.

132 comments on “Ερμηνεία ονείρων

  1. ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΚΠΛΗΚΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΜΑΣ.ΤΡΕΧΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΣΤΗΝ ΜΑΜΑ ΜΟΥ,ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΕΝΑ ΚΡΕΒΒΑΤΙ ΓΥΜΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΝΤΥΣΕΙ ΑΦΟΥ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΜΠΑΝΙΟ.ΜΕΤΑ Η ΓΙΑΓΙΑ ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΥΝΑΝΤΙΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΗ ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΚΠΛΗΚΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΛΕΠΕΙ.ΕΝΗΣΥΧΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΑΓΙΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ.


  2. EVAGELIA XATZ:

    ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ(ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΑΒΕΡΝΑΣ.ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΑΡΙΔΕΣ,Ο ΙΔΙΟΣ ΚΑΘΟΤΑΝ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΑΛΟΣ ΚΑΙ ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΟΣ ΚΑΙΕΙΧΑ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΠΩΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΑΡΧΗ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΠΗΡΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ΜΙΑ ΓΑΡΙΔΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΩ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*