Ερμηνεία ονείρων

Τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς (όπως και στα Ασκληπιεία που υπήρχαν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς του Ασκληπιού), καθώς και για καθοδήγηση ή τη Θεία έμπνευση. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν τα οράματα ως ιεροτελεστία της μετάβασης, μαζί με τη νηστεία και την προσευχή, μέχρι να λάβουν από ένα όνειρο τις κατευθυντήριες γραμμές, για να τις μοιραστούν τελικά από κοινού με την υπόλοιπη φυλή.


Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung προσδιορίζουν τα όνειρα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού. Επίσης, ισχυρίζονται από κοινού ότι το ασυνείδητο είναι η κυρίαρχη δύναμη του ονείρου και στα όνειρα μεταφέρει τη δική του ψυχικής δραστηριότητας για την αντιληπτική ικανότητα. Ενώ ο Φρόιντ εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει ενεργός λογοκρισία στο ασυνείδητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι η περίεργη ποιότητα του ονείρου είναι μια αποτελεσματική γλώσσα, συγκρίσιμη με την ποίηση και μοναδική για να αποκαλύψει το βαθύτερο νόημα.


Ο Fritz Perls παρουσίασε τη θεωρία του για τα όνειρα ως τμήμα της ολιστικής φύσης της θεραπείας Gestalt. Τα όνειρα θεωρούνται ως προβολές των τμημάτων του εαυτού που έχουν αγνοηθεί, απορριφθεί, ή καταργηθεί. Ο Γιουνγκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει κάθε πρόσωπο στο όνειρο που αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ονειροπόλου, την οποία χαρακτήρισε ως την υποκειμενική προσέγγιση για τα όνειρα. Ο Perls επεκτείνει αυτή την άποψη και λέει ότι ακόμη και άψυχα αντικείμενα στο όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύουν πτυχές του ονειροπόλου. Ο ονειροπόλος μπορεί επομένως να κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο στο όνειρο και να το περιγράψει, προκειμένου να κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου που αντιστοιχεί με την προσωπικότητα του ονειροπόλου.

133 comments on “Ερμηνεία ονείρων

  1. ονειρευτηκα πως ημουν ξαπλωμένη βράδυ..στο άκουσμα καμπάνας αιφνιδιάστηκα..γινόταν καποιο πανυγήρι και θα πηγαινε κόσμος.καθώς κοίταζα στη τηλέοραση άλλαζα τα κανάλια και όλα έδειχναν εκκλήσίες.ψαλμωδίες.Μιχαήλ Γαβριήλ η Αγγελος Γαβριήλ ήταν το όνομα που αναφέρθηκε.σε αναμονή ερμηνείας του ονείρου μου .ευχαριστω εκ των προτέρων

  2. ειδα τον πρωην μου σε χωρο αγνωστου σπιτιου να μου λεει οτι ειμαι αδυνατισμενη και οτι του αρεσε ενα χρωματος λιλα παντελονι εφαρμοστο που φορουσα με ανθρακι πουλοβερ ανοιξιατικο , τοτε με καλουσαν στο κινητο (μαυρου χρωματος) αλλα δεν μπορουσε να απαντησω σαν να μην λειτουργουσε η φωνη για να μιλησω με την τωρινη σχεση που τα εχουμε χαλασει και εν συνεχειαν βρεθηκα με την τωρινη αυτη σχεση μου να καθομαστε σε ενα κρεββατι διπλο ανετο με κουβερτα και ασπρα σεντονια ο οποιος φορουσε ενα γκρι φουτερ με μια τσεπη μπροστα του, τοτε εβγαλε ενα χαρτι τυλιγμενο σαν σε ρολο οπου ειχε περασει 2 χρυσα σκουλαρικια απο τα οποια μου εδωσε το ενα να το φορεσω σοτ αφτι και μαλιστα του ειπα (σε ασημι επρεπε να το παρεις γιατι το χρυσο δεν μου αρεσει αλλα τελος παντων)και μου ζητησε να τον παντρευτω εις διπλουν για επιβεβαιωση και του ειπα “ναι δεχομαι αλλωστε σου το ειχα πει το ναι εσυ δεν με πιστετυες, παλι τα ιδια θα λεμε?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*