Ερμηνεία ονείρων

Τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς (όπως και στα Ασκληπιεία που υπήρχαν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς του Ασκληπιού), καθώς και για καθοδήγηση ή τη Θεία έμπνευση. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν τα οράματα ως ιεροτελεστία της μετάβασης, μαζί με τη νηστεία και την προσευχή, μέχρι να λάβουν από ένα όνειρο τις κατευθυντήριες γραμμές, για να τις μοιραστούν τελικά από κοινού με την υπόλοιπη φυλή.


Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung προσδιορίζουν τα όνειρα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού. Επίσης, ισχυρίζονται από κοινού ότι το ασυνείδητο είναι η κυρίαρχη δύναμη του ονείρου και στα όνειρα μεταφέρει τη δική του ψυχικής δραστηριότητας για την αντιληπτική ικανότητα. Ενώ ο Φρόιντ εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει ενεργός λογοκρισία στο ασυνείδητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι η περίεργη ποιότητα του ονείρου είναι μια αποτελεσματική γλώσσα, συγκρίσιμη με την ποίηση και μοναδική για να αποκαλύψει το βαθύτερο νόημα.


Ο Fritz Perls παρουσίασε τη θεωρία του για τα όνειρα ως τμήμα της ολιστικής φύσης της θεραπείας Gestalt. Τα όνειρα θεωρούνται ως προβολές των τμημάτων του εαυτού που έχουν αγνοηθεί, απορριφθεί, ή καταργηθεί. Ο Γιουνγκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει κάθε πρόσωπο στο όνειρο που αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ονειροπόλου, την οποία χαρακτήρισε ως την υποκειμενική προσέγγιση για τα όνειρα. Ο Perls επεκτείνει αυτή την άποψη και λέει ότι ακόμη και άψυχα αντικείμενα στο όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύουν πτυχές του ονειροπόλου. Ο ονειροπόλος μπορεί επομένως να κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο στο όνειρο και να το περιγράψει, προκειμένου να κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου που αντιστοιχεί με την προσωπικότητα του ονειροπόλου.

141 comments on “Ερμηνεία ονείρων

  1. καλησπέρα σας.ειδα ότι δήθεν ήρθε η κόρη(δεν έχουμε επαφες) του πρώην μου με τα παιδιά της σπίτι μου και θα πήγαινα να πάρω κρασί από το μαγαζί του μπαμπά της .ενώ περνάω από έξω δεν το βλέπω. κάνω το γύρω του τετραγώνου και τελικά το βρήκα. νόμιζα ότι ήταν κλειστό.ειχα κλειδιά και πήγα να ανοίξω την πόρτα και ήταν ξεκλείδωτα. μπαίνω μέσα και τον βλέπω στο πάτωμα.φωναζω για βοήθεια και τελικά σηκώνεται.ειχε σπασμένα γυαλιά κάτω.τελικα πήρα ένα μπουκαλάκι λευκό κρασί 3 ποτήρια και βρεθήκαμε ξαφνικά να ο πίνουμε στην παραλία και να βλέπουμε την ανατολή .και να λέω στην κόρη του κοίτα τι ωραία που είναι.

  2. Καλησπέρα ,
    θα ήθελα να μου πειτε τι μπορεί να σημένει το εξης όνειρο:
    Είδα τον μπαμπα μου ο οποίος έχει πεθανει 1,5 χρόνο και μου έβαζε 50ευρω στην τσέπι μου για να αγοράσω σε καποιον/καποια ένα κόκκινο μπλουζάκι παπουτσια για πασχαλιάτικο δώρο. Με είχε αγκάλιά του στα ποδια του και ήταν πολύ ηρέμος και όμορφος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*