Ερμηνεία ονείρων

Τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς (όπως και στα Ασκληπιεία που υπήρχαν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς του Ασκληπιού), καθώς και για καθοδήγηση ή τη Θεία έμπνευση. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν τα οράματα ως ιεροτελεστία της μετάβασης, μαζί με τη νηστεία και την προσευχή, μέχρι να λάβουν από ένα όνειρο τις κατευθυντήριες γραμμές, για να τις μοιραστούν τελικά από κοινού με την υπόλοιπη φυλή.


Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung προσδιορίζουν τα όνειρα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού. Επίσης, ισχυρίζονται από κοινού ότι το ασυνείδητο είναι η κυρίαρχη δύναμη του ονείρου και στα όνειρα μεταφέρει τη δική του ψυχικής δραστηριότητας για την αντιληπτική ικανότητα. Ενώ ο Φρόιντ εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει ενεργός λογοκρισία στο ασυνείδητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι η περίεργη ποιότητα του ονείρου είναι μια αποτελεσματική γλώσσα, συγκρίσιμη με την ποίηση και μοναδική για να αποκαλύψει το βαθύτερο νόημα.


Ο Fritz Perls παρουσίασε τη θεωρία του για τα όνειρα ως τμήμα της ολιστικής φύσης της θεραπείας Gestalt. Τα όνειρα θεωρούνται ως προβολές των τμημάτων του εαυτού που έχουν αγνοηθεί, απορριφθεί, ή καταργηθεί. Ο Γιουνγκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει κάθε πρόσωπο στο όνειρο που αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ονειροπόλου, την οποία χαρακτήρισε ως την υποκειμενική προσέγγιση για τα όνειρα. Ο Perls επεκτείνει αυτή την άποψη και λέει ότι ακόμη και άψυχα αντικείμενα στο όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύουν πτυχές του ονειροπόλου. Ο ονειροπόλος μπορεί επομένως να κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο στο όνειρο και να το περιγράψει, προκειμένου να κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου που αντιστοιχεί με την προσωπικότητα του ονειροπόλου.

143 comments on “Ερμηνεία ονείρων

  1. Καλημέρα. Είδα το πιο περίεργο όνειρο που έχω δει ποτέ μου. Ήμουν στο σπίτι μου, στο κρεβάτι των γωνιών μου με τον μεγάλο μου αδερφό και τον μικρό αδερφό μου ο οποίος είναι 2μιση χρονών και παίζαμε, ξαφνικά έρχεται η αδερφή μου και μας λέει ότι το εκκλησάκι έξω απο το σπίτι έχει πιάσει φωτιά, ενώ κανονικά δεν υπάρχει εκκλησάκι έξω απο το σπίτι μου υπάρχει σπίτι. Μέχρι εκεί θυμάμαι. Αλλά μετά είδα ότι ήμουν με το αγόρι μου σε ενα κατάστημα απ’έξω, πήγαμε να μπούμε και όταν κλειστό, πήγαμε να μπούμε μέσα στο αμάξι αλλά με ακολουθούσε ένας τεράστιος σκύλος ο οποίος ήταν θηλυκός. Αλλά επειδή το φοβήθηκα το σκυλί μου λέει το αγόρι μου να μπω στο αυτοκίνητο, μπαίνω κλείνω το παράθυρο και περίμενα να φύγει το σκυλί, πήγε να διώξει το σκυλί το αγόρι μου και κούνησε το πόδι του για να το διώξει αλλά πιάστηκε σε ενα σίδερο και του κόπηκε το πόδι απο την μέση της γάμπας και κάτω, φαινόταν το κόκαλο του ποδιού του. Έπειτα ξύπνησα, δεν μπορώ να το καταλάβω αυτο το όνειρο, αν ξέρει κάποιος ας μου εξηγήσει γιατί κοντεύω να τρελαθώ.

  2. Έχω δει ότι προστάτευα τρία παιδιά, άγνωστα σε μένα, από σεισμό που θα γινόταν. Επίσης είχε κ ένα ελάφι μαζί μας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*