Ερμηνεία ονείρων

Τα όνειρα χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για θεραπευτικούς σκοπούς (όπως και στα Ασκληπιεία που υπήρχαν σε αρχαίους ελληνικούς ναούς του Ασκληπιού), καθώς και για καθοδήγηση ή τη Θεία έμπνευση. Κάποιοι ιθαγενείς της Αμερικής χρησιμοποιούν τα οράματα ως ιεροτελεστία της μετάβασης, μαζί με τη νηστεία και την προσευχή, μέχρι να λάβουν από ένα όνειρο τις κατευθυντήριες γραμμές, για να τις μοιραστούν τελικά από κοινού με την υπόλοιπη φυλή.


Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, τόσο ο Sigmund Freud όσο και ο Carl Jung προσδιορίζουν τα όνειρα ως μια αλληλεπίδραση μεταξύ του ασυνείδητου και του συνειδητού. Επίσης, ισχυρίζονται από κοινού ότι το ασυνείδητο είναι η κυρίαρχη δύναμη του ονείρου και στα όνειρα μεταφέρει τη δική του ψυχικής δραστηριότητας για την αντιληπτική ικανότητα. Ενώ ο Φρόιντ εμμένει στην άποψη ότι υπάρχει ενεργός λογοκρισία στο ασυνείδητο, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο Γιούνγκ υποστήριξε ότι η περίεργη ποιότητα του ονείρου είναι μια αποτελεσματική γλώσσα, συγκρίσιμη με την ποίηση και μοναδική για να αποκαλύψει το βαθύτερο νόημα.


Ο Fritz Perls παρουσίασε τη θεωρία του για τα όνειρα ως τμήμα της ολιστικής φύσης της θεραπείας Gestalt. Τα όνειρα θεωρούνται ως προβολές των τμημάτων του εαυτού που έχουν αγνοηθεί, απορριφθεί, ή καταργηθεί. Ο Γιουνγκ υποστήριξε ότι θα μπορούσε κανείς να εξετάσει κάθε πρόσωπο στο όνειρο που αντιπροσωπεύει μια πτυχή του ονειροπόλου, την οποία χαρακτήρισε ως την υποκειμενική προσέγγιση για τα όνειρα. Ο Perls επεκτείνει αυτή την άποψη και λέει ότι ακόμη και άψυχα αντικείμενα στο όνειρο μπορεί να αντιπροσωπεύουν πτυχές του ονειροπόλου. Ο ονειροπόλος μπορεί επομένως να κληθεί να φανταστεί ένα αντικείμενο στο όνειρο και να το περιγράψει, προκειμένου να κάνει γνωστά τα χαρακτηριστικά του αντικειμένου που αντιστοιχεί με την προσωπικότητα του ονειροπόλου.

146 comments on “Ερμηνεία ονείρων

  1. Καλημέρα!
    Είδα απόψε στον ύπνο μου πως βρισκόμασταν με το αγόρι μου σ ένα ύψωμα βραχώδες, καθισμένοι και κάποια στιγμή είδα την πλάτη του γυμνή και γεμάτη τρίχες και κρεατοελιές!Πέρασα το χέρι μου να του χαϊδέψω την πλάτη κι έμεινα έκπληκτη απ αυτό το φαινόμενο που δεν έχει βεβαίως καμμία σχέση με την πραγματικότητα (είναι τελείως άτριχη η πλάτη του). Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήμουν γυμνή αλλά δεν αισθάνθηκα περίεργα, ούτε ντροπή.
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  2. καλημερα ειδα ονειρο οτι καθαριζα τα νυχια μου και ηταν τοσο βρωμικα που ειχαν πιασει σκουληκακια.οπως καθαριζα τα νυχια πεφταν τα σκουληκακια στο νιπτηρα και εγω εριχνα νερο και επεφταν στο σιφωνι. μπορειτε να μου το εξηγησετε?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*