Περιεχόμενο των ονείρων

Από το 1940 έως το 1985, ο Calvin S. Hall είχε συγκεντρώσει πάνω από 50.000 αναφορές στο Western Reserve University. Το 1966 Hall και Van De Castle δημοσίευσε την «Ανάλυση του περιεχομένου των Ονείρων» στο οποίο περιέγραφαν ένα σύστημα κωδικοποίησης για τη μελέτη 1.000 εκθέσεων ονείρων από φοιτητές. Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ονειρεύονται ως επί το πλείστον τα ίδια πράγματα. Η πλήρης έκθεση του Hall έγινε διαθέσιμη στο κοινό στα μέσα της δεκαετίας του 1990 από τον William Domhoff, επιτρέποντας περαιτέρω διαφορετικές αναλύσεις.

Οι προσωπικές εμπειρίες από την τελευταία ημέρα ή εβδομάδα συχνά ενσωματώνονται στα όνειρα.


Συναισθήματα

Η πιο κοινή εμπειρία συναισθήματος στα όνειρα είναι το άγχος. Άλλα συναισθήματα περιλαμβάνουν τον πόνο, την εγκατάλειψη, το φόβο, τη χαρά, την ευτυχία, κλπ. Οι αρνητικές συγκινήσεις είναι πολύ πιο συνηθισμένες από τις θετικές.

Σεξουαλικά θέματα

Η ανάλυση των δεδομένων Hall δείχνουν ότι σεξουαλικά όνειρα δεν καταλαμβάνουν περισσότερο από το 10% του χρόνου και είναι περισσότερο διαδεδομένα σε παιδιά και εφήβους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι το 8% των ονείρων ανδρών και γυναικών έχουν σεξουαλικό περιεχόμενο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σεξουαλικά όνειρα μπορούν να οδηγήσουν σε οργασμό ή νυκτερινές ρεύσεις. Αυτά είναι κοινώς γνωστά ως υγρά όνειρα.

Επαναλαμβανόμενα όνειρα

Ενώ το περιεχόμενο των ονείρων είναι τις περισσότερες φορές μοναδικό, πολλοί άνθρωποι βιώνουν επαναλαμβανόμενα όνειρα, δηλαδή το ίδιο αφηγηματικό όνειρο βιώνεται σε διαφορετικές φάσεις του ύπνου. Έως και 70% των γυναικών και το 65% των ανδρών έχουν παρατηρηθεί επαναλαμβανόμενα όνειρα.


Έγχρωμα όνειρα εναντίον ασπρόμαυρων

Μια μικρή μειοψηφία ανθρώπων λένε ότι ονειρεύονται μόνο σε μαύρο και άσπρο.

25 comments on “Περιεχόμενο των ονείρων

  1. ΗΤΑΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΜΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΟΥΤΕ ΣΧΕΣΗ ΟΥΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΕ ΠΗΓΕ Ο ΠΑΠΟΥΣ ΜΟΥ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΕΙΔΑ ΤΟ ΑΜΑΞΙ ΑΓΧΘΗΚΑ. ΠΗΓΑ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΑ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΙΤΟΥΣΕ ΜΕ ΒΛΕΜΑ ΣΕ ΘΕΛΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ.

  2. Είδα στον ύπνο μου αυτόν που μου αρέσει να με φιλάει από μόνος του ενώ δεν έχουμε καμία επαφή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*