Ψυχολογία του ύπνου και των ονείρων

Τα όνειρα για τη δοκιμή και την επιλογή των ψυχικών σχημάτων.

Ο Coutts υποθέτει ότι τα όνειρα τροποποιούν και δοκιμάζουν ψυχικά σχήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με μια διαδικασία που ο ίδιος αποκαλεί συναισθηματική επιλογή, και ότι οι μόνες τροποποιήσεις εμφανίζονται συναισθηματικά προσαρμοσμένες στη διάρκεια των δοκιμών των ονείρων που έχουν επιλεγεί για διατήρηση, ενώ εκείνα που δεν επιλέγονται εγκαταλείπονται ή τροποποιούνται περαιτέρω για να δοκιμαστούν και πάλι. Ο Άλφρεντ Άντλερ προτείνει ότι τα όνειρα αποτελούν συχνά μια συναισθηματική προετοιμασία για την επίλυση προβλημάτων, κάνοντας ένα άτομο να βρεθεί μακριά από την κοινή λογική και πηγαίνοντάς το προς μια ιδιόμορφη προσωπική λογική. Τα υπολειμματικά συναισθήματα των ονείρων μπορεί είτε να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν τη σχεδιαζόμενη δράση.


Οι εξελικτικές θεωρίες στην ψυχολογία των ονείρων

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όνειρα εξυπηρετούν κάποια προσαρμοστική λειτουργία για την επιβίωση. Η Deirdre Barrett περιγράφει απλά τα όνειρα σαν «σκέψεις σε διαφορετικές βιοχημικές καταστάσεις» και πιστεύει ότι για όλους τους ανθρώπους συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα-προσωπικά και αντικειμενικά-σε αυτή την κατάσταση. Η έρευνά της διαπιστώνει ότι οτιδήποτε όπως π.χ. τα μαθηματικά, η μουσική σύνθεση, τα διλήμματα των επιχειρήσεων, μπορούν να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των ονείρων, αλλά οι δύο τομείς που πιθανά να βοηθήσουν ιδιαίτερα είναι: 1) οτιδήποτε όπου υπάρχει ζωντανή απεικόνιση συμβάλλει στη λύση, είτε πρόκειται για καλλιτεχνικό σχεδιασμό ή την εφεύρεση των 3-D τεχνολογικών συσκευών και 2) το πρόβλημα που η λύση βρίσκεται στη «σκέψη έξω από το κουτί» – δηλαδή το πρόσωπο που έχει κολλήσει διότι η συμβατική γνώση για το πώς να προσεγγίσει το πρόβλημα είναι λάθος. Σε μια σχετική θεωρία, στην οποία ο όρος «Ονειρικός Δαρβινισμός» του Mark Blechner, τα όνειρα θεωρούνται ως η δημιουργία νέων ιδεών μέσα από την παραγωγή τυχαίων μεταλλάξεων της σκέψης. Μερικές από αυτές μπορεί να απορριφθούν από το μυαλό ως άχρηστες, ενώ άλλες μπορούν να θεωρηθούν ως πολύτιμες και να διατηρούνται. Η Φινλανδή ψυχολόγος Antti Revonsuo θεωρεί ότι τα όνειρα έχουν εξελιχθεί αποκλειστικά για την «προσομοίωση απειλών».

Ψυχοσωματική θεωρία

Τα όνειρα είναι ένα προϊόν της «μη συνεργαζόμενης φαντασίας», η οποία αποσυνδέεται από το συνειδητό εαυτό και αντλεί υλικό από την αισθητηριακή μνήμη για την προσομοίωση, με αισθητηριακή ανατροφοδότηση με αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση. Με την προσομοίωση της αισθητηριακής, υπάρχουν σήματα για τη λειτουργία των αυτόνομων νεύρων, τα όνειρα μπορούν να επηρεάσουν την αλληλεπίδραση νου – σώματος. Στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, τα αυτόνομα «νεύρα επισκευής», τα οποία μπορεί να επεκτείνονται στα αιμοφόρα αγγεία, επικοινωνούν με τα νεύρα συμπίεσης και πόνου. Τα νεύρα επισκευής ομαδοποιούνται σε πολλές αλυσίδες που ονομάζονται μεσημβρινοί στην κινεζική ιατρική. Όταν ένα νεύρο επιδιόρθωσης υποκινηθεί από συμπίεση ή πόνο για να στείλει μήνυμα για την επισκευή, μια αλυσιδωτή αντίδραση απλώνεται σε σειρά άλλων νεύρα επισκευή στον ίδιο μεσημβρινό σε δράση. Ενώ ονειρεύεται, το σώμα χρησιμοποιεί επίσης τους μεσημβρινούς για την επισκευή του σώματος και βοηθάει να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί με την προσομοίωση πολύ εντατικών σημάτων κυκλοφορίας – συμπίεσης, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, όταν το επίπεδο των ενζύμων ανάπτυξης, αυξηθεί.


Άλλες υποθέσεις σχετικές με όνειρα

Υπάρχουν πολλές άλλες υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των ονείρων, που περιλαμβάνουν:

  • Τα όνειρα επιτρέπουν στα καταπιεσμένα μέρη του μυαλού να ικανοποιούνται μέσω της φαντασίας, διατηρώντας το συνειδητό μυαλό μακριά από τις σκέψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξαφνική αφύπνιση από το σοκ.
  • Ο Freud πρότεινε ότι τα κακά όνειρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μάθει να κερδίζει τον έλεγχο των συναισθημάτων που προκύπτουν από οδυνηρές εμπειρίες.
  • Ο Jung πρότεινε ότι τα όνειρα μπορούν να αντισταθμίσουν τη μονόπλευρη στάση που πραγματοποιήθηκε συνειδητά όταν είμαστε ξύπνιοι.
  • Ο Ferenczi πρότεινε ότι το όνειρο, όταν ειπωθεί, μπορεί να ανακοινώσει κάτι που δεν λέγεται.
  • Τα όνειρα ρυθμίζουν τη διάθεση.
  • Ο Hartmann λέει ότι τα όνειρα μπορούν να λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία, με την «δημιουργία συνδέσεων σε ασφαλές μέρος» και επιτρέπουν κατά την ονειροπόληση να ενσωματωθούν σκέψεις που μπορούν να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε σε εγρήγορση.
  • Η πιο πρόσφατη έρευνα από τον ψυχολόγο Joe Griffin, μετά από μελέτη δεδομένων δώδεκα χρόνων, από όλα τα μεγάλα εργαστήρια ύπνου, οδήγησαν στη διατύπωση της θεωρίας εκπλήρωσης προσδοκιών, που προτείνει ότι ονειρευόμενοι μεταφορικά, συμπληρώνονται τα πρότυπα της συναισθηματικής εμπιστοσύνης στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και χαμηλώνει το επίπεδο στρες στα θηλαστικά.

19 comments on “Ψυχολογία του ύπνου και των ονείρων

  1. Είδα σε ένα βράδυ δύο όνειρα που είχαν θέμα ταξίδι!Στο πρώτο ήμουν με το αγόρι μου στο σπίτι του παππού μου και θέλαμε να πάμε ένα ταξίδι αλλά μας κυνηγούσε μέσα στο σπίτι ένας δολοφόνος τύπου “Σο”. Κυνηγιόμασταν μέσα στα δωμάτια, στους κήπους, στις αποθήκες, ήμουν τρομοκρατημένη και απ’τα πολλά, εκεί που είπα δεν αντέχω άλλο,σωθήκαμε.Το αγόρι μου είπε ότι ο δολοφόνος πιάστηκε γιατί του είχαμε στήσει παγίδα και είχαμε καλέσει την αστυνομία.Έπειτα βρεθήκαμε σ’ένα κρουαζιερόπλοιο και ταξιδεύαμε σε μια γαλάζια θάλασσα με πολύ κόσμο γύρω μας μέσα σε ένα απίθανο τοπίο!Βλέπαμε νησιά από το κατάστρωμα και όταν φτάσαμε, λέει, στο Γιβραλτάρ τέλειωσε το όνειρο. Αμέσως βλέπω δεύτερο όνειρο. Είμαι στο πατρικό μου σπίτι και αποφασίζουμε με την μαμά μου να κάνουμε ένα ταξίδι.Παίρνει τότε την μηχανή από το αγόρι μου(Η μαμά μου δεν οδηγεί supersport στην πραγματικότητα) και ξεκινάμε ένα ταξίδι οδικώς με εμένα συνοδηγό. Διασχίζουμε ένα δρόμο δύσκολο, ανηφορικό, ο μισός με χιόνι λευκό και ο άλλος μισός με ρύζι!!!Πάρα πολύ ρύζι και η μάνα μου ήθελε να οδηγεί πάνω στο ρύζι!! Εγώ της φώναζα να πατήσει γκάζι για να μην κολλήσουμε στο ρύζι αλλά η μηχανή δεν σπίνιαρε ούτε καν με τόσο ρύζι. Πλάι, στο χιόνι, σε κάποιο σημείο είδα ένα αυτοκίνητο που είχε πέσει έξω και είχε καλυφθεί από χιόνι αλλά δεν σταματήσαμε.Κάποια στιγμή το τοπίο έγινε καθαρό από χιόνια και φαινόταν η άσφαλτος κανονικά και τριγύρω δέντρα.Τότε, λέει, η μαμά μου άρχισε να στίβει σαν τον Βαλεντίνο Ρόσσι κι εγώ θα έπεφτα γιατί κρατούσα στο ένα μου χέρι κάτι προβλήματα με ακαταλλαβίστικα μαθηματικά.Σταματήσαμε για να βολευτώ και με ρώτησε τί κρατάω και της εξήγησα με περιττή άνεση!!Συνεχίσαμε μετά τον ανηφορικό δρόμο μέσα στα βουνά μέχρι που βρεθήκαμε σε ένα μαγικό τοπίο γεμάτο δέντρα, ψηλά και πολύχρωμα, φυτεμένα σε αναβαθμίδες .. Τα χρώματα ήταν υπέροχα και η βλάστηση όλη τόσο προσεκτικά τοποθετημένη στο κάθε σημείο! Στην μέση του τοπίου ήταν ψηλά ένα υπέροχο παλάτι το οποίο βρισκόταν ψηλά, στην κορυφή, και πιο κάτω είχε κι άλλα κτίσματα όπως κάτι τεράστιες βρύσες μαρμάρινες και αγάλματα! Εκεί τελείωσε το όνειρο.

  2. Είδα στον ύπνο μου μια νύφη και έναν γαμπρό μέσα σε ένα στενό δωμάτιο και γύρω είχε κόσμο. Και ότι ο προηγούμενος άντρας της νύφης μαχαίρωσε τον γαμπρό. ( Επίσης συνέχεια τον τελευταίο καιρό βλέπω το αγόρι μου με άλλες γυναίκες και ότι εγώ τον ψάχνω κλαίω και φωναζο.) Μπορείτε παρακαλώ να μου δώσετε την ερμηνεία αυτού του ονείρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*