Ψυχολογία του ύπνου και των ονείρων

Τα όνειρα για τη δοκιμή και την επιλογή των ψυχικών σχημάτων.

Ο Coutts υποθέτει ότι τα όνειρα τροποποιούν και δοκιμάζουν ψυχικά σχήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου με μια διαδικασία που ο ίδιος αποκαλεί συναισθηματική επιλογή, και ότι οι μόνες τροποποιήσεις εμφανίζονται συναισθηματικά προσαρμοσμένες στη διάρκεια των δοκιμών των ονείρων που έχουν επιλεγεί για διατήρηση, ενώ εκείνα που δεν επιλέγονται εγκαταλείπονται ή τροποποιούνται περαιτέρω για να δοκιμαστούν και πάλι. Ο Άλφρεντ Άντλερ προτείνει ότι τα όνειρα αποτελούν συχνά μια συναισθηματική προετοιμασία για την επίλυση προβλημάτων, κάνοντας ένα άτομο να βρεθεί μακριά από την κοινή λογική και πηγαίνοντάς το προς μια ιδιόμορφη προσωπική λογική. Τα υπολειμματικά συναισθήματα των ονείρων μπορεί είτε να ενισχύσουν ή να εμποδίσουν τη σχεδιαζόμενη δράση.






Οι εξελικτικές θεωρίες στην ψυχολογία των ονείρων

Οι εξελικτικοί ψυχολόγοι πιστεύουν ότι τα όνειρα εξυπηρετούν κάποια προσαρμοστική λειτουργία για την επιβίωση. Η Deirdre Barrett περιγράφει απλά τα όνειρα σαν «σκέψεις σε διαφορετικές βιοχημικές καταστάσεις» και πιστεύει ότι για όλους τους ανθρώπους συνεχίζουν να υπάρχουν τα ίδια προβλήματα-προσωπικά και αντικειμενικά-σε αυτή την κατάσταση. Η έρευνά της διαπιστώνει ότι οτιδήποτε όπως π.χ. τα μαθηματικά, η μουσική σύνθεση, τα διλήμματα των επιχειρήσεων, μπορούν να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των ονείρων, αλλά οι δύο τομείς που πιθανά να βοηθήσουν ιδιαίτερα είναι: 1) οτιδήποτε όπου υπάρχει ζωντανή απεικόνιση συμβάλλει στη λύση, είτε πρόκειται για καλλιτεχνικό σχεδιασμό ή την εφεύρεση των 3-D τεχνολογικών συσκευών και 2) το πρόβλημα που η λύση βρίσκεται στη «σκέψη έξω από το κουτί» – δηλαδή το πρόσωπο που έχει κολλήσει διότι η συμβατική γνώση για το πώς να προσεγγίσει το πρόβλημα είναι λάθος. Σε μια σχετική θεωρία, στην οποία ο όρος «Ονειρικός Δαρβινισμός» του Mark Blechner, τα όνειρα θεωρούνται ως η δημιουργία νέων ιδεών μέσα από την παραγωγή τυχαίων μεταλλάξεων της σκέψης. Μερικές από αυτές μπορεί να απορριφθούν από το μυαλό ως άχρηστες, ενώ άλλες μπορούν να θεωρηθούν ως πολύτιμες και να διατηρούνται. Η Φινλανδή ψυχολόγος Antti Revonsuo θεωρεί ότι τα όνειρα έχουν εξελιχθεί αποκλειστικά για την «προσομοίωση απειλών».

Ψυχοσωματική θεωρία

Τα όνειρα είναι ένα προϊόν της «μη συνεργαζόμενης φαντασίας», η οποία αποσυνδέεται από το συνειδητό εαυτό και αντλεί υλικό από την αισθητηριακή μνήμη για την προσομοίωση, με αισθητηριακή ανατροφοδότηση με αποτέλεσμα την ψευδαίσθηση. Με την προσομοίωση της αισθητηριακής, υπάρχουν σήματα για τη λειτουργία των αυτόνομων νεύρων, τα όνειρα μπορούν να επηρεάσουν την αλληλεπίδραση νου – σώματος. Στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη, τα αυτόνομα «νεύρα επισκευής», τα οποία μπορεί να επεκτείνονται στα αιμοφόρα αγγεία, επικοινωνούν με τα νεύρα συμπίεσης και πόνου. Τα νεύρα επισκευής ομαδοποιούνται σε πολλές αλυσίδες που ονομάζονται μεσημβρινοί στην κινεζική ιατρική. Όταν ένα νεύρο επιδιόρθωσης υποκινηθεί από συμπίεση ή πόνο για να στείλει μήνυμα για την επισκευή, μια αλυσιδωτή αντίδραση απλώνεται σε σειρά άλλων νεύρα επισκευή στον ίδιο μεσημβρινό σε δράση. Ενώ ονειρεύεται, το σώμα χρησιμοποιεί επίσης τους μεσημβρινούς για την επισκευή του σώματος και βοηθάει να μεγαλώσει και να αναπτυχθεί με την προσομοίωση πολύ εντατικών σημάτων κυκλοφορίας – συμπίεσης, διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, όταν το επίπεδο των ενζύμων ανάπτυξης, αυξηθεί.






Άλλες υποθέσεις σχετικές με όνειρα

Υπάρχουν πολλές άλλες υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία των ονείρων, που περιλαμβάνουν:

  • Τα όνειρα επιτρέπουν στα καταπιεσμένα μέρη του μυαλού να ικανοποιούνται μέσω της φαντασίας, διατηρώντας το συνειδητό μυαλό μακριά από τις σκέψεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ξαφνική αφύπνιση από το σοκ.
  • Ο Freud πρότεινε ότι τα κακά όνειρα επιτρέπουν στον εγκέφαλο να μάθει να κερδίζει τον έλεγχο των συναισθημάτων που προκύπτουν από οδυνηρές εμπειρίες.
  • Ο Jung πρότεινε ότι τα όνειρα μπορούν να αντισταθμίσουν τη μονόπλευρη στάση που πραγματοποιήθηκε συνειδητά όταν είμαστε ξύπνιοι.
  • Ο Ferenczi πρότεινε ότι το όνειρο, όταν ειπωθεί, μπορεί να ανακοινώσει κάτι που δεν λέγεται.
  • Τα όνειρα ρυθμίζουν τη διάθεση.
  • Ο Hartmann λέει ότι τα όνειρα μπορούν να λειτουργούν σαν ψυχοθεραπεία, με την «δημιουργία συνδέσεων σε ασφαλές μέρος» και επιτρέπουν κατά την ονειροπόληση να ενσωματωθούν σκέψεις που μπορούν να διαχωριστούν κατά τη διάρκεια που βρισκόμαστε σε εγρήγορση.
  • Η πιο πρόσφατη έρευνα από τον ψυχολόγο Joe Griffin, μετά από μελέτη δεδομένων δώδεκα χρόνων, από όλα τα μεγάλα εργαστήρια ύπνου, οδήγησαν στη διατύπωση της θεωρίας εκπλήρωσης προσδοκιών, που προτείνει ότι ονειρευόμενοι μεταφορικά, συμπληρώνονται τα πρότυπα της συναισθηματικής εμπιστοσύνης στο αυτόνομο νευρικό σύστημα και χαμηλώνει το επίπεδο στρες στα θηλαστικά.

19 comments on “Ψυχολογία του ύπνου και των ονείρων

  1. Καλησπέρα. Εδώ και τρεις μέρες εκεί που κοιμάμαι ξαφνικά ξυπνάω,ανοίγω τα μάτια και βλέπω θολά απέναντι μου μια γυναίκα. Προσπαθώ να καταλάβω ποια είναι αλλά δεν ξέρω. Τι μπορεί να είναι? Δεν είναι στο όνειρο μου αλλά μόλις ανοίγω τα μάτια. Ευχαριστώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *